آخرین اخبار
کد مطلب: 81631
شايع‌ترين علايم کم خوني + درمان
تاریخ انتشار : 1393/10/22 09:08:06
نمایش : 4064
يک کارشناس ارشد مامايي گفت: کم‎خوني فقر آهن، شايع‎ترين گونه کم‎خوني در زنان است.
به گزارش سلام لردگان؛ پري بستامي در گفت‎و‎گو با ايسنا، اظهار کرد: اين بيماري به دليل کمبود آهن در تغذيه، دفع بيش‎ از حد خون در بلندمدت (مانند خونريزي گوارشي) يا سوءجذب آهن رخ مي‌دهد.
 
وي در ارتباط با علائم باليني اين بيماري، تصريح کرد: شايع‎ترين علائم‎عمومي اين بيماري، احساس‎ سستي، خستگي‎ هميشگي يا هنگام فعاليت و احساس کسالت‎عمومي، سرگيجه کاذب، ابتلاي‎مکرر به بيماري‎هاي ويروسي مانند سرماخوردگي، ناخن‎هاي قاشقي ‎شکل (گودشدن روي ناخن)، هرزه‌خواري مانند خاک ‎خوردن، يخ ‎خوردن و …. و خواب‎رفتن و سوزن‎ سوزن شدن دست‎ و پاها هستند.
 
بستامي افزود: کمبود آهن گاهي سبب رنگ ‎پريدگي و زخم غيرطبيعي گوشه‎ لب نيز مي‌شود.
 
اين کارشناس ارشد مامايي با بيان اينکه کم‎خوني فقرآهن شايع‎ترين گونه کم‎خوني بوده و به علت مقدار ناچيز آهن در غذا يا نبود جذب ‎گوارشي آن براي جبران آهن از دست ‎رفته در عادت ‎ماهانه يا بيماري روي مي‎دهد، عنوان کرد: آهن يک قسمت‎اصلي در ترکيب هموگلوبين است و کمبود آن سبب کاهش ورود هموگلوبين به داخل گلبول ‎قرمز مي‌شود.
 
وي خاطرنشان کرد: در ايالات‎متحده، ۲۰ درصد زنان در سنين باروري در مقايسه با ۲ درصد مردان‎بالغ به کم‎خوني کمبود آهن دچار هستند.
 
بستامي در ارتباط با علت اصلي اين بيماري در زنان، اظهار کرد: علت ‎اصلي کم‎خوني کمبود آهن در زنان، هدر رفتن خون در زمان عادت‎ ماهيانه است و کمبود آهن بدون کم‎خوني در دختران ‎نوجوان سبب پايين ‎افتادن کيفيت ‎تحصيلي و ضريب‎ هوشي مي‌شود.
 
وي تصريح کرد: کمبود آهن شايع‎ترين حالت کمبود يک ‎عنصر بايسته در سراسر جهان است.
 
اين کارشناس ارشد مامايي در مورد راه‎هاي تشخيص و درمان اين بيماري، گفت: تشخيص اين بيماري با يافته‎هاي غيرطبيعي در آزمايش خون و علائم‎باليني در بدن حاصل مي‌شود و ترکيبات داراي آهن مانند فروس‎سولفات در درمان و پيشگيري از کم‎خوني فقرآهن به‎کار مي‎رود.
 
وي افزود: مصرف گوشت و جگر، مغزها مانند پسته، ماهي، زرده تخم‌مرغ، سبزي‎هاي داراي برگ سبز تيره مانند جعفري، اسفناج و حبوبات مثل عدس و لوبيا و همچنين ميوه‌هاي خشک (مانند برگه‌ها) و دانه‌هاي روغني در درمان مفيد است. مصرف ويتامين C بعد از غذا (مانند آب‎ليمو) موجب افزايش جذب آهن و مصرف چاي و قهوه موجب کاهش جذب آهن مي‎شوند.
 
بستامي در مورد نياز روزانه بدن به آهن، تصريح کرد: نياز روزانه به اين ماده، بسيار اندک و در حدود يک ميلي‎گرم است، البته ميزان نياز به آهن براساس سن، جنس و وضعيت فيزيولوژيکي افراد متفاوت است. مثلا زنان باردار به علت افزايش حجم ‎خون، رشد جنين و جفت و ساير بافت‌ها به آهن بيشتري نياز دارند و در شيرخواراني که شيرمادر مي‎خورند، در صورت سلامت مادران، ميزان آهن موجود در شيرمادر براي ۴ تا ۶ ماه اول زندگي کافي است اما از شش ماهگي به بعد استفاده از قطره‎آهن توصيه مي‎شود.
 
وي يادآور شد: در کودکاني که از شيرخشک استفاده مي‎کنند معمولا کمبود آهن وجود ندارد و در نوزاداني که با وزن کم متولد مي‌شوند، ذخاير آهن اغلب اندک بوده و بايد از ۳ ماهگي، آهن‎ اضافي به صورت قطره ‎خوراکي خورانده شود و همچنين بستن پيش‎ از موقع بندناف نيز به اين دليل که نوزاد را از يک‎سوم کل خونش محروم مي‎کند، خطر فقرآهن را افزايش مي‌دهد.
 
اين کارشناس ارشد مامايي با اشاره به عوامل افزايش‎ دهنده جذب‎ آهن و منابع ‎غذايي آن، خاطرنشان کرد: اسيدسيتريک و اسيداسکوربيک يا ويتامين C که در آلو، خربزه، ريواس، انبه، گلابي، طالبي، گل‎کلم، سبزي‌ها، آب‎پرتقال، ليموشيرين، ليموترش، سيب و آناناس وجود دارند، مي‌توانند عوامل افزايش ‎دهنده جذب‎ آهن در بدن باشند.
 
وي افزود: اسيدماليک و اسيدتارتاريک که در هويج، سيب‎زميني، چغندر، کدوتنبل، گوجه‎فرنگي، کلم‎پيچ و شلغم موجود است نيز سبب افزايش جذب‎آهن مي‌شوند.
 
بستامي با بيان اينکه محصولات‎ تخميري مثل سس‎ سويا نيز در اين دسته از عوامل گنجانده مي‌شود، توصيه کرد: از غذاهايي که غني از آهن هستند و منابع غذايي حاوي ويتامين C در هر وعده‎ غذايي، جهت جذب ‎بهتر آهن مانند پرتقال، گريپ‌فروت، گوجه‎فرنگي، کلم، توت‎فرنگي، فلفل‎سبز و ليموترش استفاده کنيد.
 
وي ادامه داد: استفاده از گوشت قرمز، ماهي يا مرغ را در برنامه‎غذايي خود بگنجانيد و از مصرف چاي يا قهوه همراه يا بلافاصله بعد از غذا پرهيز کنيد.
 
وي گفت: در صورت داشتن مشکلات گوارشي و يبوست براي رفع آن‎ها حتما به پزشک مراجعه کنيد و عادات‎ غذايي غلط خود را (مثل مصرف موادغيرخوراکي مانند خاک و يخ) که خود از علايم کم‎خوني فقر آهن هستند، تصحيح کنيد و جهت پيشگيري به‎ موقع يا بهبود کم‌خوني خود با پزشک و متخصص تغذيه مشورت کنيد.
 
اين کارشناس ارشد مامايي همچنين توصيه کرد: از نان‎هايي که از خمير ورآمده تهيه شده‌اند و از مواد خشکبار مانند توت ‎خشک، برگه‎ آلو، انجير خشک و کشمش که منابع خوبي از آهن هستند و از غلات و حبوبات جوانه‎زده، استفاده شود.
 
وي تاکيد کرد: سبزي مصرفي خود را به شيوه صحيح شست‎و‎شو و ضدعفوني کرده و قبل از تهيه و مصرف‎غذا و پس از هر بار اجابت‎ مزاج، دست‎هاي خود را با آب و مايع ‎دستشويي بشوييد.
 
بستامي به زنان باردار نيز توصيه کرد: روزانه يک قرص آهن از پايان ماه چهارم بارداري تا ۳ ماه پس از زايمان، مصرف کنند و مصرف قطره‎آهن را هم‎زمان با شروع تغذيه‎تکميلي تا پايان ۲ سالگي در کودکان خود ادامه دهند.
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس